Over mij

Over mij

Wie ben ik?

Dat vraag ik mij heel vaak af; wie ben ik en waarom besta ik? Ik kan daarop natuurlijk antwoorden ik ben Irene van Doorn, ik ben echtgenote, moeder, zus, vriendin en ook een trotse oma.

Inmiddels heb ik echter wel geleerd dat ik dat allemaal ook niet ben. Ik ben niet mijn lichaam en ik ben niet mijn gedachten. Ik heb wel een lichaam en dat is geboren in 1958 en ik heb gedachten, die gaan vaak over het leven, familie, vriendschap, vertrouwen, gezondheid, Advaita Vedanta filosofie en Yoga.
En over dat laatste zou ik je graag mijn ervaringen willen vertellen. Over wie ik geworden ben door Yoga te beoefenen. Oftewel hoe yoga mij heeft laten zien wie ik ben.
Het klassieke verhaal over de werking van YOGA is overal prachtig en uitvoerig beschreven. Vooral in het boek: “Over de werking van Yoga” van Michael Roach en Christie MacNally. Maar wat is yoga in de praktijk voor mij?

Wat is Yoga voor mij?
Voor mij is yoga in de eerste plaats VERBINDING . Dat wil zeggen dat het mij weer heeft leren verbinden met wie ik werkelijk ben. Niet degene die aan ieders verwachting wil of moet voldoen maar dat ik weer trouw durf te zijn aan mijzelf. Daardoor heb ik mijzelf werkelijk leren kennen en weet ik veel beter wat ik wel en niet wil. En, wat belangrijk is, daar ga ik ook voor!
Door Yoga heb ik leren ontdekken dat de oorzaak van mijn stijfheid niet zozeer in mijn gewrichten, spieren en een vroegere hernia lag, maar zijn oorsprong had in mijn manier van denken. Daar lag de meeste onbuigzaamheid en dat terwijl ik dacht dat ik altijd juist zo flexibel was!
In een stressvolle periode van mijn leven ontwikkelde ik langzaam een forse hernia. Dit heb ik echter jaren weten te negeren tot mijn lijf aangaf tot hier en niet verder. Mijn linkerbeen viel praktisch helemaal uit en een spoedoperatie was noodzakelijk. De operatie lukte goed maar het herstel daarna kostte mij nog heel wat jaren en vele pijnstillers omdat ik nog steeds niet goed naar mijn lichaam luisterde. Totdat ik een uitzending zag van een Yoga docentenopleiding. Die raakte mij! Wat zou ik dat graag doen, maar met mijn rug zag ik dat echt niet zitten. Toch was er iets in mij dat mij naar de informatiedag deed gaan. En daar ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar voor. Dat ik nu wel eens echt luisterde naar mijn innerlijke stem! Ik heb dus de vierjarige opleiding Yoga & Vedanta gedaan en daarna de tweejarige Dru Yoga docenten bijscholing. Het was het grootste cadeau dat ik mijzelf kon geven. Door yoga heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Ik heb ervaren dat mijn lijf alles weet, ik moest alleen weer leren luisteren. Door ruimte in mijn lijf te creëren en het hart te openen, vielen er steeds meer kwartjes op hun plaats. Yoga leerde mij weer mijn lichaam te voelen en te luisteren naar wat het aangaf. Ook leerde ik weer naar mijn emoties en gevoelens te luisteren. Hierdoor ontdekte ik dat de bodem van elk gevoel uiteindelijk een diepe innerlijke vrede is.
Dit inzicht heeft mij veel ruimte gebracht. Natuurlijk is het in beweging brengen van mijn lijf óók heerlijk! De ruimte en energie die ik ervaar na een yogales is zalig. Het werken aan een gezonde geest in een gezond lichaam geeft heel veel voldoening en maakt mij enthousiast om ook op andere gebieden aan mijzelf te werken. Voeding bijvoorbeeld. Het lichamelijk goed voelen maakt dat ik ook steeds meer naar gezonde voeding verlang en de “energie-vretende” ongezonde gewoontes steeds meer leer te vervangen door lekkere eerlijke producten. Yoga geeft hiervoor veel handvatten in de Ayurvedische voedingsleer.
Ook de inzichten van de Advaita Vedanta hebben mij veel geleerd. In 1996 ben ik bij de School voor Praktische Filosofie en Spirituele Ontwikkeling gekomen en daar geef ik nu ook filosofielessen over Advaita Vedanta.
Door het inzicht dat ik zo in mijzelf heb leren krijgen, merk ik dat ik ook anderen veel beter begrijp en kan helpen. Ik heb geleerd dat mijn problemen niet uniek zijn. Ieder van ons komt mooie maar ook verdrietige dingen tegen in het leven. Daar ontkomt niemand aan. De kunst is echter om hier op een goede – buigzame – manier ontspannen mee te leren omgaan. YOGA heeft mij hierbij enorm veel inzichten gegeven en ik ben ervan overtuigd dat dit voor jou ook mogelijk is.