De Yogafilosofie

De Yogafilosofie

Ontspanning is een gevolg van Yoga

Yoga is niet alleen maar ontspannen…. Ontspanning is een gevolg van Yoga. Ontspanning volgt wanneer lichaam en geest in balans komen.

Het oorspronkelijke idee achter yoga is: uitvinden wie je werkelijk bent. Zodra je dat weet is er geen schaamte, schuldgevoel of druk van de maatschappij, dan kun je volledig jezelf zijn en je volle potentieel bereiken. Filosofie betekent hier dan ook geen standpunt of zienswijze maar levenswijsheid.

Yoga werkt omdat het mensen bij zichzelf brengt, dichter bij hun louter Zijn waaraan niets wordt toegevoegd. Vaak staat het verstand dit besef in de weg. Men denkt dat de natuur een wonder is, maar ze staan er niet bij stil dat er een groter wonder is. En dat wonder is dat we de natuur waarnemen. Dit wonder is het wonder van Bewustzijn. Bewustzijn is geen product van de hersenen. Bewustzijn was er eerst en al de rest is er een manifestatie van.

Als je geen flauw idee hebt wie je werkelijk bent, besef je vaak niet eens dat je capaciteiten hebt. Weet dat je alles in je hebt.  Net zoals een beukennootje helemaal volmaakt is, ook al is het nog geen grote beukenboom, het heeft alle potentie in zich om een hele grote boom te worden.  Er is altijd ruimte voor groei………… In het moment is het volmaakt zo als het is….

 

Yoga is geen sport.
Door Yoga te beoefenen leer je je eigen grenzen te ontdekken én te respecteren. Je leert inzien dat je reacties op wat je ziet en ervaart, iets over jezelf zeggen en niet over je omgeving.
De werkelijkheid die je beleeft is dus een afspiegeling van je innerlijke wereld.
De moeilijkheden die je in je leven tegenkomt, komen ook in het oefenen met de asana’s aan het licht. De manier waarop je een asana benadert, is een metafoor van de manier waarop je in het leven staat.
Door je te richten op het klassieke Yoga ideaal van “standvastig en roerloos in een comfortabele houding” verkrijg je inzicht in al je worstelingen.
Je gaat verantwoording nemen voor jezelf. Voor je beperkingen én mogelijkheden.
Want van alles wat je buiten jezelf plaatst, leg je ook de oorzaak buiten jezelf. Door de oorzaak van wat er in je leven gebeurt naar jezelf te halen kom je tot groei en transformatie.

De Yoga en de filosofie helpen je daarbij om tot dit inzicht te komen. Daarom is de Advaita Vedanta filosofie ook een belangrijk onderdeel in mijn yoga lessen.

Samadhi Movie deel 1

Ontwakende geest deel 1, “Ken uzelf” (2023)