Over mij

Over mij

Wie ben ik?

Die vraag stel ik mezelf regelmatig: wie ben ik en waarom besta ik? Natuurlijk kan ik antwoorden: “ik ben Irene van Doorn, echtgenote, moeder, zus, vriendin en trotse oma.” Maar inmiddels weet ik dat ik niet uitsluitend dát ben.

Ik ben niet mijn lichaam en ook niet mijn gedachten. Ik héb een lichaam, geboren in 1958, en ik héb gedachten – vaak over het leven, familie, vriendschap vertrouwen, gezondheid, de Advaita Vedanta filosofie en Yoga. Over dat laatste wil ik je graag meer vertellen. Niet alleen over de theorie, die je in boeken kunt vinden, maar over mijn persoonlijke ervaringen: hoe de beoefening van yoga mij heeft geholpen te ontdekken wie ik werkelijk ben.

Wat is Yoga voor mij?

Voor mij is yoga in de kern verbinding. Verbinding met mezelf, met wie ik écht ben. Niet de versie van mezelf die probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen, maar degene die trouw durft te zijn aan haar eigen gevoel. Door yoga heb ik mezelf beter leren kennen. Ik weet nu veel duidelijker wat ik wél wil en, minstens zo belangrijk, wat ik níet wil. En ik durf daar ook voor te gaan.

 Yoga heeft me ook inzicht gegeven in de oorsprong van mijn fysieke klachten. Jarenlang dacht ik dat mijn stijfheid het gevolg was van mijn gewrichten, spieren of een oude hernia. Maar ik ontdekte dat de grootste onbuigzaamheid niet in mijn lichaam zat, maar in mijn denken. Dit inzicht was een keerpunt. Ik, die altijd dacht dat ik zo flexibel was, bleek vooral mentaal nogal star te zijn.

 Mijn reis met yoga

Het begon in een moeilijke periode van mijn leven. Ik ontwikkelde een hernia die ik lange tijd negeerde, totdat mijn lichaam letterlijk stopte. Mijn linkerbeen viel bijna volledig uit, en een spoedoperatie was onvermijdelijk. Hoewel de operatie slaagde, bleef ik jarenlang last houden van pijn. Pijnstillers hielpen me erdoorheen, maar ik bleef doormodderen — tot ik op een dag een documentaire over een yoga-docentenopleiding zag.

 Die uitzending raakte me. Een diepe innerlijke wens borrelde omhoog: “Wat zou ik dát graag willen.” Maar direct daarna kwamen de twijfels: “Met mijn rug gaat dat nooit lukken.” Toch was er iets dat me naar de informatiedag trok. Achteraf ben ik zó dankbaar dat ik die innerlijke stem heb gevolgd. Want dat moment bleek het begin van een transformatie.

 Ik volgde de vierjarige opleiding Yoga & Vedanta en later een tweejarige bijscholing tot Dru Yoga-docent. Het bleek het grootste cadeau dat ik mezelf ooit heb gegeven.

Wat yoga mij heeft gebracht

Door yoga heb ik geleerd naar mijn lichaam te luisteren. Niet te wachten tot het ‘schreeuwt’, maar te luisteren naar de fluisteringen van mijn lijf. Ik ontdekte dat mijn lichaam precies weet wat het nodig heeft — ik moest alleen opnieuw leren luisteren.

Yoga bracht niet alleen fysieke ruimte in mijn lichaam, maar ook mentale ruimte. Door mijn hart te openen, vielen er steeds meer kwartjes op hun plek. Ik leerde mijn emoties te doorvoelen in plaats van ze te onderdrukken of te negeren. En door die gevoelens écht te doorleven, ontdekte ik iets bijzonders: de bodem van elke emotie, hoe heftig ook, is een diepe, innerlijke vrede.

Dit inzicht bracht me rust. Natuurlijk geniet ik ook van de fysieke kant van yoga. Het bewegen, strekken en openen van het lichaam voelt heerlijk. Na een yogales voel ik meer ruimte, meer energie. Het geeft me kracht, maar ook zachtheid. Door deze verbinding tussen lichaam en geest kreeg ik ook interesse in andere aspecten van gezondheid, zoals voeding. Het verlangen naar gezonde voeding groeide als vanzelf. En waar ik vroeger dacht in termen van “gezond moet”, ontdekte ik dat mijn lichaam zélf begon te verlangen naar eerlijk, voedzaam eten. De Ayurvedische voedingsleer, die nauw verbonden is met yoga, bood me daarbij veel waardevolle inzichten.

De kracht van Advaita Vedanta

Naast yoga heb ik ook veel geleerd van de filosofie van Advaita Vedanta. Sinds 1996 ben ik verbonden aan de School voor Praktische Filosofie en Spirituele Ontwikkeling, waar ik inmiddels zelf lessen geef over Advaita Vedanta. Deze levensfilosofie helpt me telkens opnieuw te zien dat mijn identiteit niet ligt in wat ik bezit, denk of doe. Het heeft me geleerd dat er achter mijn gedachten en gevoelens een dieper bewustzijn ligt — een plek van rust en helderheid.

Door deze inzichten begrijp ik mezelf beter. En dat heeft me geholpen om ook anderen beter te begrijpen. Ik weet nu dat mijn worstelingen niet uniek zijn. Ieder mens krijgt te maken met mooie én verdrietige gebeurtenissen. Daar ontkomt niemand aan. De kunst is om hier op een buigzame, ontspannen manier mee om te gaan.

 Yoga heeft mij daar de handvatten voor gegeven. En ik ben ervan overtuigd dat dat voor jou ook mogelijk is.